Як отримати туристичну візу

Як отримати туристичну візу

Вимоги до пакету документів на візу і порядок звернення за нею істотно відрізняються в залежності від країни. Але можна виділити деякі загальні тенденції. Якщо держава не практикує щодо росіян безвізовий або полегшений візовий режим, не минути звернення до консульства або візового центру. А там захочуть підтверджень мети поїздки та наявності грошей на неї.

Інструкція

  1. Багато консульства приймають заявників тільки за попереднім записом: по телефону, через інтернет або обома способами. Інші — в порядку живої черги в день звернення. Уточнити це питання можна в конкретному консульстві. Там же дізнатися про те, чи можна оформити візу в консульській установі або тільки у візовому центрі, або ж застосовні обидва варіанти на вибір заявника.

    Більшість консульств мають офіційні сайти з усією необхідною інформацією. Але в деяких її можна отримати тільки по телефону або електронною поштою (відповідають на звернення з останньої не все).
  2. У будь-якому консульстві чи візовому центрі вам знадобляться візова анкета, фотографія і закордонний паспорт. Деякі вимагають пред’явити також внутрішній паспорт або інший документ з відміткою про реєстрацію.

    Бланк анкети краще всього по можливості скачати на сайті цікавить консульства. У деяких можна заповнити його онлайн і передати за призначенням через інтернет або роздрукувати і надати на паперовому форматі.

    У консульстві потрібно також дізнатися вимоги до фото і закордонного паспорту.

    До останнього, втім, вони зазвичай стандартні: термін дії не менше трьох місяців після запланованої дати повернення додому.
  3. Знадобиться вам також підтвердження мети поїздки. Для самостійного туриста це підтвердження бронювання готелю, що дає відповідь також на хвилююче тих, хто видає візу, питання, де заявник збирається жити під час вояжу.

    А от вимоги до цього документа можуть відрізнятися: комусь потрібен факс з готелю, а десь достатньо електронного листа або роздруківки підтвердження онлайн бронювання з сайту його самого або посередника. Є й консульства, визнають в якості підтвердження туристичної мети поїздки тільки ваучер акредитованої при ньому фірми.
  4. Точно знадобиться вам страховий поліс на весь термін подорожі. Але з ним особливих проблем немає, бажано тільки подивитися список акредитованих або рекомендованих страхових компаній на сайті консульства і оформити його в одній з них. Можуть не прийматися поліси, заповнені від руки — тільки на комп’ютері з роздрукуванням на принтері.
  5. Іноді може знадобитися довідка з роботи або інше підтвердження наявності занять в країні проживання та постійного джерела доходу. Часто вона служить свідоцтвом і фінансової спроможності. Але можуть знадобитися й інші докази: дорожні чеки, виписка про стан банківського рахунку та ін

    Весь список прийнятих документів та вимоги до кожного з них потрібно уточнювати у конкретному консульстві.

    Що стосується квитків туди й назад, то часто вони потрібні, але не завжди. Знову ж таки все залежить від вас цікавить консульства.
  6. Не уникнути також оплати візового збору. Його розмір у шенгенських країн і держав, які прагнуть приєднатися до угоди, для росіян єдиний: 35 євро за оформлення візи в звичайному порядку і 70 за термінове незалежно від кратності в’їздів і терміну дії. В інших країнах у кожної свій і може залежати від цих чинників: чим більше і довше, тим дорожче.

    Порядок його сплати в кожному консульстві і візовому центрі свій: десь приймають лише готівкою в касу, десь також банківськими картами, десь через банк, при прийомі готівкових одні воліють рублі, інші — євро чи іншу валюту.