Як отримати візу в китай

Як отримати візу в китай

Самостійно оформити візу в Китай можна, але процедура ця непроста. При туристичній поїздці для цього переважно бронювати готель через китайську турфірму, оскільки інших підтверджень мети поїздки, крім її ваучера, китайське консульство не визнає.

Вам знадобиться

- Закордонний паспорт, дійсний більше півроку з моменту подачі в консульство;
- Заповнена візова анкета;
- Одна кольорова фотографія паспортного формату;
- Документ, що підтверджує мету поїздки (ваучер від китайської фірми, запрошення, оформлене приймаючою стороною через імміграційні органи Китаю, підтвердження про зарахування в китайський вуз, дозвіл на роботу тощо);
- Гроші для оплати консульського збору.

Інструкція

  1. Як і при оформленні будь-якої візи, починати вирішення питання слід з бронювання проживання. Хоча китайські готелі доступні для бронювання в режимі онлайн через власні сайти і веб-сторінки сторонніх операторів (наприклад, відомий Booking.com), можливі при цьому способи підтвердження проживання будуть проігноровані консульством.

    Найпростіше купити тур або звернутися до російської турфірму для оформлення візи без покупки путівки. Але другий варіант пов’язаний з немаленькою переплатою.

    Єдино можливим варіантом самостійного оформлення візи залишається ваучер китайської фірми.

    Отримати його можна, але бронювати готель доведеться через цю фірму.
  2. Знайти китайські фірми в інтернеті за допомогою пошукових систем не складає особливих труднощів. У більшості з них є англомовні версії сайтів, у деяких — і росіяни, а також російськомовні співробітники в штаті.

    Краще взяти на замітку кілька фірм, довідатися про ціни при бронюванні готелю через кожну з них, порівняти з сайтами самих готелів або перевірених міжнародних операторів. Це дозволить віддати перевагу тій, у якої накрутки мінімальні або відсутні.

    Будьте готові зробити повну передоплату всіх замовлених послуг. Зазвичай китайські фірми працюють лише за цієї умови.
  3. Уточніть у консульстві вимоги до ваучеру: чи достатньо факсу або роздруківки скана, або ж обов’язковий оригінал з синьою печаткою. На випадок останнього варіанту бронюйте готель якомога раніше, щоб документ встиг дійти поштою.
  4. Тепер залишається зібрати необхідні документи. У цьому питанні китайське консульство щодо ліберально. Воно не вимагає квитків туди й назад, підтвердження доходу і засобів на час перебування в країні, страховки. Але краще, якщо на момент подачі документів все це буде у вас при собі: теоретично консульські працівники можуть побажати побачити додаткові документи.
  5. Сфотографуйте, заповніть і роздрукуйте візову анкету. Завантажити останню на сайті консульства можна, але можна знайти в інтернеті — як правило, на сайтах турфірм, що пропонують тури в Піднебесну імперію або допомагають в оформленні віз без путівки.

    Якщо консульство знаходиться у вашому місті, надійніше буде сходити туди, взяти бланк (краще два для страховки) і заповнити від руки.
  6. Дізнайтеся заздалегідь, яка ситуація з чергами в консульстві: у самому консульстві, на туристичних форумах в інтернеті та з інших джерел.

    Китайське консульство приймає без попереднього запису в порядку живої черги, так що в період великого напливу народу займати чергу доводиться з ночі.

    І не забудьте взяти гроші на оплату візового збору. У 2011 році їх розмір від 1500 до 4500 тисяч рублів залежно від кратності в’їздів плюс при необхідності доплата за терміновість і надстрокової від 900 до 2100 рублів.

Зверніть увагу

В аеропортах Пекіна і курортів Санья і Хайнань можна за сто доларів отримати візу по прильоту, але для цього китайська приймаюча турфірма повинна виконати ряд попередніх формальностей і зустріти туриста перед паспортним контролем.

Корисні поради

При оформленні туру через російську турфірму на групу може бути видана групова віза. У цьому випадку група повинна провести в країні рівно ту кількість днів, на яку оформлений тур, в тому ж складі і через той же прикордонний перехід, що і в’їхала в Китай.