Як отримати візу в росію

Як отримати візу в росію

Громадянам більшості держав колишнього СРСР (за винятком Грузії, Туркменістану та країн Балтії) і ряду інших країн світу віза до Росії не потрібна. Але чимало і тих, для володарів паспортів яких віза є обов’язковою умовою в’їзду в країну. У цьому випадку доведеться звернутися в найближче консульство РФ в країні перебування.

Вам знадобиться

- Паспорт для поїздок за кордон;
- Два примірники заповненої візової анкети;
- Документ, що підтверджує мету поїздки;
- Кольорова фотографія 3,5 на 4,5 см.;
- Гроші для сплати консульського збору.

Інструкція

  1. Залежно від конкретної країни і громадянства заявника вимоги до набору документів і розмір консульського збору можуть відрізнятися. Наприклад, для громадян США існує особлива форма візової анкети. Нюанси, які стосуються порядків в конкретній країні, краще уточнити в розташованому у вашій країні по телефону або на офіційному сайті консульства. Останній зазвичай має версії російською, англійською та мовою країни перебування.
  2. Найскладніше питання для самостійного туриста — підтвердження мети поїздки. Хоча номери в багатьох готелях можна забронювати через інтернет або іншим шляхом, як підставу видачі візи її підтвердження зазвичай не приймається. Потрібні оригінал підтвердження про прийом іноземця від російської фірми, зареєстрованої в МЗС РФ, або ваучер від місцевої фірми.

    При приватній поїздці потрібен оригінал запрошення від жителя Росії, оформленого тим в ФМС, а при діловій — аналогічний документ від приймаючої його організації або компанії.

    Для транзитної візи знадобляться квитки на всі сегменти шляху проходження через Росію і паспорт або віза країни, яка служить кінцевим пунктом поїздки.
  3. Знадобиться також заповнена візова анкета. Її бланк для заповнення від руки або в електронному вигляді найчастіше можна завантажити на сайті консульства РФ в конкретній країні. Втім, її форма одна для всіх, крім громадян США. Особливу анкету для останніх також можна скачати на сайтах більшості російських консульств.

    Анкета може бути заповнена на комп’ютері, друкарській машинці або від руки великими друкованими літерами. Заповнювати можна російською та англійською, а в ряді випадків і на мові країни розташування консульства. Анкета повинна бути заповнена у двох примірниках.

    До комплекту документів необхідно докласти одну фотографію 35 на 45 мм., Цвітну, на світлому фоні.
  4. Закордонний паспорт повинен бути дійсний не менше півроку після закінчення терміну дії візи.

    Доведеться оформити також страховку на весь термін дії запитуваної візи. Це обов’язкова вимога для громадян Євросоюзу і шенгенських країн. Від решти може і не турбуватися, але краще уточнити в консульстві.

    Для громадян деяких країн обов’язковою умовою можуть бути оригінали і копії квитків в Росію і назад.

    Якщо ж ви запитуєте візу з терміном дії більше 90 днів, необхідно також перевіритися на СНІД. Медичний сертифікат буде дійсний 3 місяці з моменту видачі.
  5. Зібравши необхідні документи, можете в прийомні години відвідати консульство. Графік його роботи та порядок прийому (по запису або в порядку живої черги) уточніть по телефону.

    Не забудьте взяти гроші для оплати консульського збору. Його розмір залежить від громадянства заявника. Наприклад, для громадян країн Шенгенської зони 35 євро. Гроші зазвичай вносяться готівкою в касу консульства. Але в декого може прийматися через банк після перевірки документів на візу.
  6. Прийнявши у вас документи, черговий працівник візової секції видасть квитанцію на оплату збору. У ній зазвичай вказані дата і час, коли вам слід прийти за візою. При цьому доведеться пред’явити вкладиш до квитанції, який після внесення грошей залишається на руках. Або квитанцію про оплату при її здійсненні безготівковим шляхом.

    Стандартний термін оформлення візи — 10 робочих днів. Термінових віз — три робочих дні.

Зверніть увагу

Термін дії російської візи може складати від місяця до одного року. Візи на один і три місяці бувають однократними і дворазовими, на більший термін — мультивізи. При цьому власник мультивізи не вправі перебувати в країні більше сумарно 90 днів у кожному півріччі.

Корисні поради

Володарі нерухомості в Росії та їх найближчі родичі (батьки, подружжя, діти) має право оформляти мультивізи на три місяці на підставі договору купівлі-продажу житла або свідоцтва про право спадкування і на півроку за свідоцтвом про право власності.