Як переїхати на ПМЖ до Німеччини


 

Переїхати в Німеччину на ПМЖ можна або з міграційної програмі, або по візі. І якщо в першому випадку все не так вже й складно, у другому вам доведеться пройти шлях від візи до отримання безстрокового дозволу на проживання.


Вам знадобиться

Комп’ютер з доступом в інтернет.

Інструкція

  1. Співвіднесіть свою життєву ситуацію з вимогами Німецького консульства до бажаючих переїхати в Німеччину на ПМЖ. Існує вісім міграційних програм: переселенці, євреї, професійна, бізнес, трудова, цивільний шлюб, біженці і для тих, хто хоче вчитися в Німеччині. Якщо ви підходите за вимогами однієї з них, то отримання ПМЖ забере у вас менше часу.
  2. Наприклад, серед громадян Росії поширена програма переселенців. Для того щоб стати її учасником, достатньо довести, що один з предків був німцем. В цьому випадку вам надається ряд пільг, наприклад, безкоштовні мовні курси.
  3. Якщо ви не підходите під вимоги жодної з цих програм, то шлях отримання постійного виду на проживання забере у вас мінімум 7 років. На початку необхідно отримати візу. Подайте документи в консульство. Одноразова віза видається на термін до 3 місяців, мультивіза — на термін до 5 років, але жити в Німеччині за такою візою можна тільки 3 місяці на рік.
  4. Якщо ви не знаєте німецьку мову, запишіться на мовні курси. Так можна буде продовжити візу вже в статусі учня. Після закінчення курсів ви повинні здати мовний іспит. Це знадобиться або для продовження навчання у вузі, або для найму на роботу.
  5. Отримати роботу в Німеччині досить важко. Ця програма підійде для висококваліфікованих фахівців. У будь-якому випадку, вам доведеться пройти конкурс на посаду. За законом фірма, наймає громадянина іншої країни, повинна провести дослідження. Їх мета — довести, що серед німців немає фахівців, які могли б виконати цю роботу.
  6. Отримайте дозвіл на термінове перебування в Німеччині, пред’явивши в консульство трудовий договір або документи від вашого вузу. Далі ви можете стати учасником однієї з міграційних програм: трудовий або для отримання освіти.

Зверніть увагу

Мультивіза на п’ять років видається росіянам тільки за умови покупки житла в Німеччині.