Як переїхати жити до Фінляндії

Як переїхати жити до Фінляндії

Про можливість переїхати жити до Фінляндії мріють сьогодні тисячі росіян. Висока якість життя і соціальна захищеність є справжнім магнітом для людей, що прагнуть облаштувати своє життя найкращим чином. Але, як і багато благополучні західні країни, Фінляндія дуже піклується про збереження свого суспільства і проводить дуже жорстку імміграційну політику. Тому щоб переїхати в цю чудову країну, доводиться докласти чимало сил.

Інструкція

  1. Щоб мати право перебувати на території Фінляндії більше трьох місяців, іноземцю необхідно отримати вид на проживання (ВНЖ) в цій країні. За фінському законодавству це право може бути надане в разі возз’єднання сім’ї (переїзд дітей до батьків або батьків до дітей, одруження з громадянином Фінляндії), при отриманні дозволу на роботу, при навчанні в державному навчальному закладі або при репатріації, то є за наявності у претендента фінських коренів.
  2. Вид на проживання може бути різного виду і видається на різні терміни. Мінімальний термін складає 12 місяців. Отримати посвідку на проживання можна тільки через державні органи. Попередньо необхідно подати відповідну заяву в посольство Фінляндії в своїй країні проживання (для громадян Росії в Москві або в генеральне консульство С-Петербурзі).
  3. Рішення про видачу посвідки на проживання приймається Міграційної службою Фінляндії. Заява претендента розглядається протягом від 1,5 до 11 місяців залежно від поданих нею обгрунтувань. Швидше і легше всього розглядаються заяви, пов’язані з переїздом на місце навчання або роботи. У разі схвалення заявки початкове дозвіл на перебування в країні завжди видається обмеженим строком на один рік, незалежно від того на скільки років планується навчання або робота.
  4. Через рік перебування у Фінляндії необхідно подати прохання про продовження дозволу на проживання. Дозвіл на постійне перебування в країні може бути видано лише через 4 роки проживання за умови, що людина знаходиться на території Фінляндії безперервно, тобто більше 6 місяців на рік.
  5. Безперервне (тривале) дозвіл на перебування в країні можна отримати за один раз строком не більше ніж на 4 роки, потім його доведеться продовжувати. Претендувати на отримання безперервного дозволу на перебування може людина, що вступила в шлюб з громадянином Фінляндії чи має довгостроковий трудовий контракт з діючою фінською компанією.

Зверніть увагу

Важливо мати на увазі, що володіння нерухомістю у Фінляндії не дає права на отримання виду на проживання в цій країні.

Корисні поради

Велике значення для отримання посвідки на проживання у Фінляндії має знання фінської мови. Незалежно від мети перебування (навчання, робота, шлюб) Міграційна служба намагається давати право на перебування людей, вже володіє фінським. Тому для посольства бажано обзавестися довідкою про закінчення курсів фінської мови.