Як порахувати економію коштів

Як порахувати економію коштів

Найчастіше питаннями економії займаються фінансисти та економісти. Але ця тема актуальна і для простих споживачів. Все, напевно, чули приказку «економія — та ж прибуток». Дійсно, адже якщо витратити на придбання чого-небудь меншу суму грошей, то вони «зависнуть» плюсом на балансі.

Інструкція

  1. Для початку, треба знати, що власне являє собою економія. Це різниця між двома можливими варіантами витрат.

    Припустимо, ви можете купити який-небудь товар у магазині неподалік від місця проживання, власноруч принести його додому. Коштує такий товар, наприклад, 5000 рублів. Однак завдяки старанним пошуків в інтернеті вам пощастило відшукати такий самий товар в інтернет-магазині, де він стоїть 4500 рублів.

    При першому погляді на ситуацію, ваша економія може скласти 5000-4500 = 500 рублів. Однак необхідно враховувати всі нюанси. Припустимо, доставка цього товару до ваших дверей обійдеться вам в 350 рублів. Таким чином, економія буде вже менше: 500-350 = 150 рублів.
  2. Багато інтернет-магазини пропонують послугу самовивозу, але це далеко не завжди зручно, якщо тільки склад такого рітейлера не розташовується поруч із вашим будинком або місцем роботи. Отже, припустимо, що до місця самовивозу ви поїдете на машині і витратите на це 40 хвилин часу і 3 літри бензину. Матеріальна сторона питання такої самостійної доставки дорівнюватиме вартості бензину (для прикладу — 5 * 27 = 135 рублів) і вашого часу.
  3. Кожна людина по-своєму відноситься до свого особистого часу. Для тих, хто звик до відрядної роботі, вартість години часу може досягати до 1000 рублів за годину. Відповідно, їм абсолютно не підійшов би варіант самовивозу з метою економії в даній ситуації. Припустимо, що ваш особистий час безцінне, і відповідно ми не будемо висловлювати його в матеріальну оболонку. Тоді, виходячи з попередніх припущень, ваша економія складе 500-135 = 365 рублів.
  4. Більш зручним способом розрахунку економії є початкове підсумовування всіх витрат для кожного варіанту витрат, а потім вже обчислення різниці між цими варіантами. Тобто для нашого прикладу розрахунок буде виглядати наступним чином:

    1 варіант (роздрібний магазин) = 5000 рублів.

    2 варіант (доставка з інтернет-магазину) = 4500 +350 = 4850 рублів.

    3 варіант (самовивіз з інтернет-магазину) = 4500 +135 = 4635 рублів.

    Економія в порівнянні з першим варіантом в другому випадку складе 5000-4850 = 150 рублів, а в третьому випадку 5000-4635 = 365 рублів.