Як повернути громадянство РФ


 

Людина могла позбутися громадянства Російської Федерації у зв’язку з різними обставинами. Але за законом для низки категорій осіб, які втратили громадянство, існує можливість його відновити.



Інструкція

  1. Дізнатися, до якої категорії колишніх громадян ви ставитеся згідно із законом. Всі вони поділяються на дві основні категорії — втратили громадянство не з власної волі і прийняли це рішення добровільно. До першої категорії належать, наприклад, емігранти, що жили на території РСФСР, і по виїзді за кордон позбавлені за це громадянства. Також до того ж типу людей можна віднести жителів Криму, які жили там до 1954 року, тобто приєднання цієї території у УРСР.
  2. У разі примусового позбавлення громадянства підготуйте документи, що підтверджують ваше проживання на території Росії, РРФСР або ж Криму (до 1954 року). Таким документом може служити паспорт зі штампом про прописку, а також довідка з місцевого архіву або муніципалітету про те, що ви були зареєстровані на їх території. Також, якщо ви змінювали прізвище, вам потрібно буде показати документи, що підтверджують це — свідоцтво про шлюб або розлучення, а також про зміну імені. Додатково знадобиться свідоцтво про народження. Якщо воно у вас не збереглося, отримаєте копію в РАГСі за місцем народження. Такий документ буде виданий в незалежності від вашого нинішнього громадянства. В якості підтвердження вашої особистості буде служити паспорт або інший ідентифікаційний документ з фотографією, виданої тією країною, в громадянстві якої ви зараз перебуваєте.
  3. Передайте зібрані документи в консульство Росії в тій країні, де ви зараз живете. Після розгляду вашої заяви буде винесено рішення про надання вам громадянства або відмову в ньому. Перешкодою можуть стати такі фактори, як наявність судимості, повідомлення про себе помилкових відомостей при подачі заявки і служба в армії іноземної держави.
  4. Якщо ви раніше відмовилися від громадянства добровільно, ви повинні будете прожити в Росії не менше трьох років, а також підтвердити, що у вас є офіційні засоби до існування на території цієї держави.