Як працевлаштувати іноземця

Як працевлаштувати іноземця

Сьогодні працевлаштувати іноземного громадянина — завдання не з найскладніших за правилами. Однак на практиці з цим дуже часто виникають проблеми, тому що в положеннях про прийом на роботу іноземців є стільки нюансів, що в них з легкістю можна заплутатися. І хоча знайти роботу в нерідний для себе країні може будь-яка людина, умови та терміни дії трудового договору можуть бути різними.

Інструкція

  1. При працевлаштуванні іноземця на роботу враховуйте, в першу чергу, тип його візи. Якщо це людина, яка приїжджає в вашу країну за тимчасовою візою, то його термін перебування обмежується саме терміном дії візи. Як правило, це не більше 9 діб з дня в’їзду на територію закордонного держави. Якщо іноземець, що володіє саме таким типом документів, працевлаштовується, то зробити це (а значить, і продовжити термін дії своєї візи) він може не більше, ніж на рік. Ця умова необхідно відобразити і у відповідному трудовому договорі, який буде з ним укладено. Але це правило діє тільки у випадку, коли підданий іншої країни влаштовується на службу в державні підприємства. Якщо ж людина був викликаний на роботу в якості висококваліфікованого фахівця до фізичної особи, то термін його перебування не обмежується одним роком. Але і в тому, і в іншому випадку знадобляться дозвіл на роботу як іноземцеві, так і дозвіл на залучення іноземного працівника фірмі-наймачеві.
  2. Наймаючи на роботу такого співробітника, пам’ятайте, що ви повинні повідомити відразу кілька інстанцій про те, що ви взяли на роботу іноземця. Це і міграційна служба, і податкова, а також органи зайнятості та трудової інспекції. У деякі з них інформацію про найм іноземця потрібно надати протягом трьох робочих днів з дня оформлення трудового договору, в інші — протягом місяця. І краще за все з цією справою не затягувати, оскільки інспектори контролюючих органів люблять приходити завжди «не вчасно». А це означає, що в разі недотримання їхніх вимог вам загрожують штрафи. І чималі.
  3. З іноземцями, які тимчасово проживають на території, наприклад, Росії, простіше. Ви можете наймати їх без проблем, але враховуючи той факт, що тимчасове проживання на території країни обмежена 3 роками. І головне — не забудьте перевірити у такого працівника дозвіл на здійснення трудової діяльності.
  4. З тими іноземними громадянами, які мають посвідку на проживання, проблем бути не повинно. Адже вони не обмежені жодними термінами по проживанню в країні. Єдина їх відмінність від корінних громадян країни в тому, що в іноземців обов’язково має бути дозвіл на роботу в даній державі. При цьому повідомляти контролюючі міграційних органів про те, що співробітник був прийнятий на роботу або звільнений не потрібно.

Корисні поради

Про те, щоб оформити дозвіл на роботу, іноземець повинен подбати самостійно і заздалегідь. Адже всі процедури з оформлення паперів, що проводяться спеціальними органами, часто тягнуться дуже довго.

Джерела