Як прийняти громадянство РФ

Як прийняти громадянство РФ

Законодавство передбачає загальний і спрощений порядок прийому до громадянства Російської Федерації, а також ряд умов, дотримання яких необхідне для набуття громадянства Росії.

Інструкція

  1. У загальному порядку прийняті до громадянства РФ можуть бути ті, хто живе в Росії постійно протягом 5 років з дня отримання посвідки на проживання, мають законне джерело доходу і вільно володіють російською мовою. У спрощеному порядку громадянами Росії стають особи, у яких хоча б один батько — громадянин РФ, який живе в Росії (ст. 14 ФЗ «Про громадянство РФ»).
  2. Якщо ви вирішили стати громадянином РФ і вже живете в Росії, то заява про прийом в громадянство подайте до територіального органу ФМС Росії, а якщо ви живете в іншій державі — в дипломатичні представництва і консульські установи Росії, що знаходяться в цій державі, які перенаправляють ваша заява в МЗС РФ. Бланк заяви вам видадуть в зазначених органах. Ви повинні заповнити його у двох примірниках без скорочень, абревіатур і виправлень. Тут же отримаєте реквізити для оплати держмита.

    Крім заяви, у пакет документів повинні входити: вид на проживання, свідоцтва про народження та одруження, документ про наявність законного джерела коштів для існування, довідка форми 9 про реєстрацію. Відразу дізнайтесь, які документи потрібні на додаток до перерахованих.
  3. Заява складіть російською мовою, а всі програми повинні бути переведені на російську мову і вірність перекладу повинна бути засвідчена нотаріально.

    До заяви додайте: документи, що підтверджують наявність підстав набуття громадянства Росії, три фотографії (розміром 3 x 4 сантиметри), квитанцію про оплату держмита або консульського збору. Якщо громадянство набуває дитина у віці від 14 до 18 років, прикладіть також його письмову згоду.
  4. Розгляд заяви про прийом до громадянства РФ в загальному порядку здійснюються у строк до одного року, у спрощеному порядку — до шести місяців з дня її подання. Відмова у розгляді заяви ви можете оскаржити вищестоящому посадовій особі або в суді.

Зверніть увагу

При подачі заяви про прийом до громадянства Російської Федерації стягується державне мито в розмірі 2000 руб. (Ст.333.28 НК РФ).