Як прийняти громадянство

Як прийняти громадянство

Прийняти громадянство РФ може за наявності законних на те підстав іноземець або особа без громадянства. Для цього він, якщо проживає в Росії, має звернутися до територіального відділення ФМС за місцем своєї постійної реєстрації. За кордоном — найближчим консульська установа РФ.

Вам знадобиться

- Нотаріальний переклад іноземного паспорта;
- Заяву встановленої форми;
- Підтвердження підстав для прийняття громадянства;
- Підтвердження всіх відомостей, зазначених у заяві;
- Нотаріальна копія заяви для відмови від наявного громадянства та підтвердження його відправлення поштою;
- Гроші для оплати держмита.

Інструкція

  1. Перше, що захочуть побачити працівники ФМС — нотаріальний переклад російською документа, що засвідчує вашу особу. У переклад повинні бути включені відомості про наявність у вас дозволу на тимчасове проживання в РФ або виду на проживання.

    Вимоги до документів у консульських установах РФ за кордоном краще уточнити в тому, куди плануєте звернутися. Як правило, ця інформація є на веб-сторінках консульств.
  2. Обов’язково знадобляться всі документи, що підтверджують підстави для отримання громадянства РФ. Наприклад, диплом про закінчення російського вузу або середнього професійного навчального закладу. Або — факт проживання в Росії ваших батьків, наявності у когось з них громадянства РФ і ваше з ним спорідненість. І інші в залежності від ситуації.

    Повний перелік підстав наведений у ст. 14 Федерального закону «Про громадянство РФ». Можна знайти його також на сайті ФМС РФ.
  3. Вам буде необхідно підтвердити документально всі відомості, які доведеться вказати в заяві встановленої форми. Зразок його заповнення можна подивитися на сайті ФМС РФ.

    У ньому, зокрема, треба вказати відомості про освіту, наявність наукових ступенів, близьких родичів, їхні адреси та рід занять, трудової діяльності за останні 5 років, джерела доходу на території Росії.

    Всі підтверджуючі документи на іноземних мовах, повинні бути переведені на російську і завірені російським нотаріусом або працівниками посольства.
  4. Якщо ви вивчали російську мову в школі або вузі, додаткових підтверджень того, що ви нею володієте, не потрібно, достатньо диплома або атестата. В інших випадках доведеться здати іспит і прикласти до пакету документів видається після цієї процедури сертифікат.
  5. При наявності іноземного громадянства вам буде потрібно написати заяву про відмову від нього в дипломатичне представництво своєї країни походження в РФ, завірити його у нотаріуса копію, а оригінал відіслати в своє консульство з повідомленням про вручення.

    Поштова квитанція, повідомлення та завірена копія заяви включаються в пакет документів.

    Для вашої країни походження все це може нічого не означати, оскільки у кожної свій порядок виходу з громадянства. І поки ви його не пройдете, будете як і раніше вважатися в країні походження її громадянином. Є й країни, де прийняття чужого громадянства автоматично призводить до втрати наявного.
  6. Сплатіть держмито. Актуальний розмір (в 2011 році 2 тисячі рублів) і реквізити можна дізнатися у відділі ФМС або відділенні Ощадбанку. Порядок сплати за кордоном — у конкретному консульстві. Найчастіше гроші приймаються готівкою в касу дипломатичного представництва.
  7. З усіма документами зверніться в прийомні години у відділення ФМС або консульство. ФМС зазвичай приймає в порядку живої черги, в консульстві може практикуватися попередній запис, але не обов’язково.

    Термін розгляду заяв про громадянство становить 1 рік при подачі документів у загальному порядку і 6 місяців — у спрощеному.