Як швидко отримати громадянство


 

Розробкою норм інституту громадянства РФ займається міграційне законодавство. Їм визначено, що конкретні групи мігрантів при особливих умовах можуть отримати російське громадянство в спрощеному порядку.



Інструкція

  1. Спрощений порядок набуття російське громадянство передбачає скорочення терміну розгляду заяви з року до 6 місяців. Іншою особливістю такого порядку є те, що відповідне рішення приймають керівники повноважних органів Федеральної міграційної служби в суб’єктах РФ.
  2. Право на швидке отримання громадянства мають такі категорії мігрантів:
    - Іноземні громадяни, у яких хоча б один з батьків — громадянин РФ, який постійно проживає на її території;
    - Особи без громадянства, які проживали на території союзних республік, але після розпаду СРСР так і не отримали громадянства цих держав;
    - Громадяни союзних республік колишнього СРСР, які отримали середню професійну або вищу професійну освіту у навчальних закладах, розташованих на території РФ після 1 липня 2002 року;
    - Батьки, які виховують дитину-громадянина РФ;
    - Особи, які перебувають у шлюбі з громадянином РФ не менше трьох років;
    - Ветерани Великої Вітчизняної війни.
  3. На підставі різних міжнародних угод і договорів, укладених між РФ, Киргизією, Білорусією, а також Казахстаном, громадяни цих держав мають право на спрощений порядок набуття російське громадянство.
  4. Для набуття громадянства РФ слід зібрати та подати в міграційні органи наступний пакет документів:
    - Особисту заяву в двох примірниках;
    - Паспорт;
    - Довідку з місця роботи;
    - Документ, що підтверджує вихід з громадянства іншої країни;
    - Свідоцтво про реєстрацію шлюбу;
    - Фотографії в кількості 4 штук розміром 3х4;
    - Квитанція про сплату державного мита.
    Документи можуть бути представлені в нотаріально завірених копіях. Документи, виконані на іноземній мові, підлягають перекладу. Вірність перекладу засвідчується нотаріусом.
  5. Для отримання громадянства в спрощеному порядку, потрібно дотримати наступні обов’язкові умови:
    - Бути оформленим відповідно до трудового законодавства, мати законний заробіток;
    - Звернутися в повноважний орган іноземної держави з заявою про вихід з громадянства;
    - Володіти російською мовою, тобто державною мовою Російської Федерації.