Як спокутувати гріх

Як спокутувати гріх

Гріх — це порушення заповідей, даних Богом. За словами диякона Андрія Кураєва, гріх — рана, яку людина завдає своїй душі. Людина несе відповідальність за свої гріхи, і лише діти до семи років вважаються безгрішними, тому що не можуть повністю усвідомлювати свої вчинки.

Інструкція

  1. Повірити — значить покласти всю свою надію на Господа Ісуса Христа. Необхідно пам’ятати, що Ісус Христос помер на Хресті за всі наші гріхи і придбав для нас дар вічного спасіння. Милосердя Боже нескінченно: «поклич Мене в день скорботи і Я врятую тебе» (Псалом 49:15).
  2. Сповідь — це велике християнське таїнство, в якому той, хто кається людина очищається від гріхів самим Господом Ісусом Христом. Як вчить Святе Письмо: «Коли ми свої гріхи визнаємо, то Він вірний і праведний, простить нам гріхи наші і очистить нас від усякої неправди» (1-е послання Івана, гл.1, вірш 8). Необхідно знати, що згадки своїх гріхів в домашній молитві недостатньо, так як право дозволяти гріхи людей Господь дав апостолам тільки та їх наступникам — єпископам, священнослужителям.

    До Сповіді необхідно підготуватися заздалегідь: необхідно помиритися з ближніми, попросивши вибачення у тих, кого скривдили. Бажано прочитати літературу про Таїнстві Сповіді і Причастя і згадати всі свої гріхи (іноді, щоб не забути, їх виписують на окремий листок). Увечері вдома читається три канони: Покаянний канон до Господа нашого Ісуса Христа, Богородиці, Ангелу зберігачу. Можна користуватися молитвослів’я, де є ці три канону.
  3. Виконати епітимію, призначену священиком. Іноді священик може накласти на розкаюваного епітимію як допомогу в боротьбі з гріхом. Як єпитимії може виступати посилення молитовного правила, заборона на Причастя протягом певного часу, пост, паломництво до Святих місць, милостиня і т.д. До цього треба поставитися як до волі Божої, призначеної для лікування душі. Єпитимія вимагає обов’язкового виконання. У випадку, якщо з яких-небудь причин виконати епітимію неможливо, необхідно звернутися до священика, який її наклав.

Корисні поради

Щоб сповідатися, необхідно звернутися в храм і дізнатися, в який час здійснюється Таїнство Сповіді.