Як сповідатися правильно

Як сповідатися правильно

Таїнство сповіді, нарівні з хрещенням, причащанням і вінчанням, є одним з основних обрядів християнської церкви. Відповідно до Священного писання, приходити на сповідь належить з семи років і далі протягом усього життя, аж до смертного одра. Однак далеко не всі починають сповідатися з раннього віку. Більш того, багато християн навіть перед великими церковними святами, коли потрібно покаятися і причаститися, бояться або не бажають йти до сповідникові, оскільки відчувають себе ніяково. А деякі і хотіли б сповідатися, але чули, що до цього таїнства потрібно готуватися заздалегідь, а як? У будь-якому випадку, перед тим, як зважитися на генеральну (першу за своє життя) сповідь, необхідно дізнатися всі основні церковні догмати, що стосуються сповіді.

Інструкція

  1. Підготуйтеся до сповіді будинку. Візьміть папір і ручку і напишіть всі свої гріхи, які згадайте за останній час. Першим повинні йти смертні гріхи: гординя, перелюб, заздрість, обжерливість, смуток, гнів, грошолюбство. Якщо ви винні у вбивстві (аборт церква теж вважає вбивством), обов’язково запишіть цей гріх на самому початку. Також перерахуйте всі свої гріховні діяння, наприклад, перегляд розважальних програм неналежного змісту по телебаченню, відвідування ворожок, і так далі). Пам’ятайте, що цей листок можна взяти з собою на сповідь і читати по ньому. Іноді священик може взяти у вас з рук листок з гріхами і сам зачитати їх.
  2. Дізнатися, коли проходить сповідь у тому храмі, куди б ви хотіли сходити. Як правило, всі священики сповідають в неділю, але і на тижні теж можуть проводитися Таїнства сповіді. Збираючись в храм, одягніться належно: для чоловіків це сорочка або футболка з рукавами, ніяких шортів. Для жінок — спідниця не вище колін, хустка на голові, відсутність косметики, принаймні, помади, оскільки потрібно буде прикладатися губами до хреста. У храмі поцікавтеся, де славити, як правило, до священика стоїть невелика черга.
  3. Будьте готові до того, що ще до початку сповіді батюшка почне задавати вам запитання. Наприклад, моліться ви постійно, чи думаєте про Бога, не сотворили собі кумира чи. А також: не перебуваєте чи з кимось посварився, і чи дотримуєтеся умови, при яких відпущення гріхів вступить в силу. Згідно з церковними правилами, ці умови — віра в Христа, щире каяття у всіх гріхах і надія почати після покаяння нову безгрішне життя.

Зверніть увагу

Якщо ви сповідаєтеся вперше, обов’язково скажіть про це священику.

Пам’ятайте, що виїзд сповідника на будинок можливий тільки в тому випадку, якщо людина хвора чи при смерті.

Якщо батюшка на сповіді взяв у вас з рук листок з перерахуванням ваших гріхів і порвав його, значить, Таїнство сповіді закінчено, вам дано відпущення гріхів.

Корисні поради

Перша сповідь, у скільки б років ви її не зробили, вважається генеральною. На неї треба зізнатися Господу у всіх своїх основних (смертних) гріхах, навіть якщо їх перерахування займе чимало часу.