Як сповідувати гріхи

Як сповідувати гріхи

Одним з найважливіших Таїнств християнства є сповідь. На ній віруюча згадує свої гріхи, кається в них і просить у Господа прощення. Той, хто просить милості Небесного Отця, завжди її отримує, але каяття має бути щирим і діяльним.

Інструкція

  1. Необхідно усвідомити, у чому саме ви завинили перед Господом і людьми. Це не тільки всім відомі смертні гріхи — вбивство, крадіжка, перелюбство, аборти, а й повсякденні гріхи, якими наскрізь просякнута наше життя.

    Тяжкий гріх — байдужість і милосердя до людей. Якщо ви судіть і засуджуєте ближнього свого — ви згрішили засудженням. Якщо стверджуєте, що безгрішні і праведні — грішні гординею і самовихваляння. Якщо лихослів’я, курите, п’єте, якщо дратівливі й гнівливий, якщо в думках побажали обидевшему вас людині зла — ви згрішили.

    Дуже поширений гріх — ворожба. І нехай вас не вводить в оману те, що ворожка як би молилася перед тим, як розкрити ваше майбутнє або вирішити ваші проблеми. Вона грішить, і швидше за все, знає про це. Знайте і ви, що теж впали в гріх. Тільки у Господа треба просити допомоги, і тільки на Його милість сподіватися.

    Гріхом є байдужість і нехтування до молитви, згадка імені Господа всує, лінь і обжерливість. Згадайте всі свої гріхи, запишіть їх на листок, щоб не розгубитися і не забути на сповіді. І головне — від усієї душі вибачте своїх кривдників. Християни всіх конфесій просять Господа: «І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим». Якщо ви не простите боржника, чи варто просити вибачення за свої гріхи?
  2. Зазвичай сповідь починається до початку Божественної літургії. Уважно вислухайте молитву до загальної сповіді, в якій священик просить вибачення у Господа за численні гріхи, і теж подумки просіть прощення у Бога. Потім починається індивідуальна сповідь, коли кожен кається підходить до священика і сповідує перед Господом свої гріхи вільні і невільні.

    Не намагайтеся посилатися на обставини чи на те, що вас у гріх ввів хтось інший. Якщо ви самі себе виправдовуєте, значить, не отримуєте виправдання у Бога. Священик дозволяє гріхи кається не своєю волею, але іменем Господа. Після того, як священик прочитав дозвільну молитву, цілуйте Хрест і Євангеліє, які лежать на аналої.
  3. Якщо хочете причаститися Святих Тайн, необхідно постити, як мінімум, три дні. До сповіді краще сходити напередодні ввечері, щоб в день Причастя на Богослужінні не відволікатися ні на що, повністю зосередившись на молитві.

    Перед сном, напередодні Причастя, крім звичайних молитов на сон грядущий, потрібно прочитати покаянний канон, канони до Пресвятої Богородиці, Ангелу Хранителю-і на прийняття Причастя. До Причастя підходьте, схрестивши руки на грудях, з покорою і вдячністю до Господа за його милість. Після прийняття Причастя вислухайте подячні молитви.

    Якщо ви не сприймаєте на слух церковнослов’янська мова, вдома перед іконами прочитайте ці молитви самостійно. Намагайтеся як можна довше зберігати чистоту, яку ви отримали після сповіді та Причастя.

Корисні поради

Пам’ятайте про те, що немає непрощенний гріх — є нерозкаяні.