Як видалити файл із захистом від запису

Як видалити файл із захистом від запису

Навіть при виконанні простих операцій з файлами можуть виникнути складності. Наприклад, при видаленні файлу можна отримати відмову системи під тим «соусом», що він захищений від запису, не може бути переміщений і так далі. У деяких випадках цей захист є фізичної, як у випадку з записаними на диски даними, видалити які можна, тільки пошкодивши (дряпанням або зламавши) сам диск. Якщо ж заборона програмний, його можна зняти або обійти.

Вам знадобиться

- Комп’ютер з ОС Windows.

Інструкція

  1. Найпростішими для видалення захищеними файлами є ті, в атрибутах яких встановлено властивість «Лише читання». Щоб змінити цей атрибут, клацніть правою клавішею миші по іконці потрібного файлу і в контекстному (спадному) меню виберіть пункт «Властивості». У вікні внизу вкладки «Загальні» зніміть прапорець навпроти пункту «Тільки читання». Тепер файл можна видалити.
  2. У разі якщо файл, який необхідно видалити, знаходиться на іншому комп’ютері локальної мережі, або ваша обліковий запис не є власником файла, у зміні атрибута буде відмовлено. Щоб змінити цей стан, вам потрібен обліковий запис з правами адміністратора на тому ПК, з якого потрібно видалити файл. Якщо обліковий запис, під якою ви зайшли в систему, володіє такими правами, відкрийте вікно «Властивості» для файлу по методу, описаного вище. У цьому вікні виберіть вкладку, яка називається «Безпека» і знайдіть пункт «Додатково». Клацніть по ньому.
  3. Натисніть на кнопку «Власник». Ви побачите, яка обліковий запис зареєстрована як власник файлу. Нижче є список потенційних власників, з якого виберіть ту обліковий запис, під якою ви увійшли в систему. Підтвердіть вибір, натиснувши ОК. Якщо ви не можете зробити вибір, значить, ваш обліковий запис адміністратора не володіє. Далі дійте так само, як в першому пункті даної інструкції.
  4. Якщо файл знаходиться в локальній мережі і для папки, де він розташований, встановлено загальний доступ на рівні «Тільки читання», видалити його можна буде тільки після того, як адміністратор мережі змінить цей атрибут на «Повний доступ». Якщо ви є адміністратором, правою клавішею по іконці файлу, виберіть пункт «Загальний доступ і безпека» та змініть потрібний параметр. Після цього видаліть потрібний файл.