Як відмовитися від громадянства Росії

Як відмовитися від громадянства Росії

При переїзді в іншу країну, де заборонено подвійне громадянство, постає питання про те, як відмовитися від громадянства першої країни. Для цього існує встановлений державою порядок. Відмовитися від громадянства РФ можна, підтвердивши відсутність податкових заборгованостей та інших зобов’язань перед країною.

Вам знадобиться

- Довідка з податкової служби;
- Документальне підтвердження посольства іншої країни про можливість отримання громадянства;
- Дозвіл на проживання в іншій країні.

Інструкція

  1. Відповідно до закону про громадянство РФ, відмовитися від громадянства може будь-яка особа, яка проживає на території РФ, за добровільним волевиявленням. Заява про вихід з громадянства РФ не допускається, якщо громадянин має якісь невиконані зобов’язання перед країною, притягнутий по кримінальній справі або не має гарантій набуття громадянства в іншій країні.
  2. Спочатку необхідно отримати довідку від податкової служби. Для цього необхідно подати заяву та копії документів, що засвідчують особу (паспорт або замінюючий його документ), до податкового органу за останнім місцем проживання на території країни.
  3. Заява розглядається протягом 10 днів, і якщо заборгованості відсутні, видається відповідна довідка, яка підписується керівником податкової служби або його заступником. При виявленні заборгованості вказується причина відмови. Необхідно буде сплатити всі борги, після чого повторно подати заяву, яка знову буде розглядатися близько 10 днів. Для людей без певного проживання заявка розглядається протягом такого ж терміну.
  4. Необхідно зняти себе з реєстраційного обліку за місцем проживання і подати документ посольства іноземної держави про підтвердження можливості отримання громадянства країни у разі відмови від громадянства від РФ. Також в посольство необхідно представити документ, що підтверджує дозвіл повноважного органу іноземної держави на проживання на території країни.
  5. Спрощена процедура виходу можлива для дітей, один з батьків якої має громадянство РФ, а інший є іноземним громадянином. Необхідно подати свідоцтво про народження дитини, паспорт, письмова згода дитини.

Зверніть увагу

Заява на припинення громадянства подається безпосередньо в російському консульстві. Передавати всі документи і бланки необхідно особисто або через законного представника.