Як відмовитися від російського громадянства

Як відмовитися від російського громадянства

Законодавство Російської Федерації допускає два громадянства. Але якщо вам з якої-небудь потрібно відмовитися від російського громадянства, вам доведеться подати до відповідного органу заяву і деякі інші документи. Процедура прийняття рішення з питання припинення громадянства може зайняти до одного року.

Вам знадобиться

- Документ, що засвідчує особу;
- Документи, що підтверджують ваше місце проживання (при необхідності);
- Копія свідоцтва про зміну прізвища, імені або по батькові;
- Документи, що підтверджують наявність і дотримання умов припинення громадянства;
- Три фотографії 3х4 см;
- Квитанція про оплату державного мита.

Інструкція

  1. Складіть для подання в Управління внутрішніх справ за місцем проживання (дипломатичне представництво РФ за кордоном) заяву про припинення громадянства. Заяву можна як написати від руки, так і надрукувати на комп’ютері або на друкарській машинці, воно складається російською мовою. При оформленні заяви не допускається використання абревіатур і виправлень.
  2. Уявіть повноважному органу, який займається справами про громадянство, всі необхідні документи. Якщо ви проживаєте за межами Росії, заява подається в посольство або консульство Росії. Якщо документ видається на іноземній мові, зробіть його переклад на російську мову. Копії всіх документів, а також вірність перекладу завіряються відповідно до законодавства Росії про нотаріат.
  3. Зачекайте, поки відповідна посадова особа перевірить всі подані документи, відповідність вашої розпису на оригіналі та копії заяви, зробить позначку про факт перевірки на заяві, поставить підпис і запевнить її гербовою печаткою. Крім того, гербовою печаткою буде завірена ваша фотографія. Потім буде складено висновок за встановленою формою, у якій будуть вказані відомості про вас і ваших родичів, наявність і правильність оформлення документів, а також відповідність їх підстав для припинення громадянства.
  4. Отримайте у повноважного органу довідку, що підтверджує прийом заяви до розгляду та сплату держмита. Чекайте рішення за вашою заявою.

Зверніть увагу

При необхідності зміни громадянства дитиною у віці від 14 до 18 років, потрібно представити його письмову згоду, яка складається у довільній формі. Підпис дитини повинна бути завірена в нотаріальній конторі.

Корисні поради

Якщо ви не можете особисто передати заяву до повноважний орган, передайте його через будь-яку особу або направте документи поштою. При цьому достовірність вашого підпису на заяві та відповідність копії заяви завіряються нотаріусом.