Як відновити громадянство


 

Людина, раніше мав громадянство РФ, але з якоїсь причини його втратив, має право відновитися в ньому. Для цього він повинен мати законний джерело доходу в РФ і провести в країні по виду на проживання не менше трьох років. З питань відновлення громадянства треба звертатися до територіального органу ФМС за місцем проживання або російське консульство за кордоном.



Вам знадобиться

— заява або клопотання про поновлення у громадянстві РФ на бланку встановленої форми;
- Нотаріальний переклад іноземного паспорта;
- Вид на проживання в РФ;
- Підтвердження наявності законного джерела доходу: довідка з роботи про зарплату або з банку про залишок на вашому рахунку в сумі не менше 12 прожиткових мінімумів регіону проживання на момент звернення;
- Підтвердження звернення про відмову від наявного іншого громадянства;
- Документ, що підтверджує знання російської мови;
- Підтвердження факту виходу з громадянства РФ або звернення до компетентного органу (ФМС або дипмісію) про небажання належати до громадянство РФ;
- Квитанція про оплату держмита.

Інструкція

  1. Зверніться до підрозділу ФМС або найближчим російське консульство для уточнення списку необхідних документів для вашого випадку та отримання рекомендацій, де можна їх отримати.
  2. Зробіть нотаріальний переклад іноземного паспорта (особисті дані та сторінка з дозволом на проживання), якщо ви маєте інше громадянство. З цим вам допоможуть у будь-якому російському бюро перекладів або безпосередньо в консульській установі за межами РФ.
  3. Підготуйте документ, що підтверджує наявність у вас законного джерела доходу в РФ. Це може бути довідка з місця роботи або виписка про залишок на банківському рахунку. Врахуйте, що в першому випадку враховується тільки офіційний дохід, так як довідки з роботи обов’язково перевіряються через податкову інспекцію. Якщо офіційний дохід нижче реального і його недостатньо, переважно пред’являти виписку з банку. Достатнім вважається дохід не менше прожиткового мінімуму. Його величина встановлюється для кожного регіону раз в квартал. Суму, актуальну на момент звернення, підкажуть в ФМС або управлінні статистики. На рахунку в банку у вас повинна бути сума не менше 12 місячних прожиткових мінімумів: з розрахунку на рік.
  4. Подайте заяву про вихід з наявного іноземного громадянства в повноважний орган відповідної країни або її найближчим консульство в РФ і візьміть там підтвердження факту вашого звернення з цього питання. Які документи можуть бути прийняті в цій якості, уточніть в російському консульстві або підрозділі ФМС, куди плануєте звернутися з заявою чи клопотанням про відновлення громадянства.
  5. Зробіть копію документа про освіту, якщо в ньому є відомості, що ви вивчали російську мову. Якщо цей документ виданий іноземною державою, зробіть його нотаріальний переклад на російську. При відсутності такого документа доведеться здати іспит з російської мови та отримати сертифікат про це. Куди краще звернутися з такою метою, підкажуть в консульстві РФ або підрозділі ФМС.
  6. Заповніть заяву про поновлення у громадянстві. Його бланк ви можете взяти в підрозділі ФМС або консульстві, у фірмі, що пропонує послуги із заповнення документів для ФМС (там же його вам і заповнять за плату) або скачати в електронному вигляді з сайтів підрозділів ФМС і російських дипмісій за кордоном.
  7. Особисто або поштою зверніться до компетентного органу, через який виходили з громадянства РФ, і отримаєте підтвердження проходження вами цієї процедури.
  8. Сплатіть держмито або консульський збір. Реквізити ви можете дізнатися в підрозділі ФМС, а оплату провести в будь-якому відділенні Ощадбанку РФ. Порядок оплати консульського збору уточните в конкретному консульстві.
  9. Подайте повний пакет документів до підрозділу ФМС або консульства і чекайте рішення.