Як відзвітувати за іноземця


 

Для здійснення трудової діяльності в Росії, як і для роботи за договорами, іноземним громадянам, а в більшості випадків і їх роботодавців, необхідно мати дозволи. Крім цього, роботодавець, у якого служать іноземці, повинен щорічно звітувати за них перед податковою службою та позабюджетними фондами.



Інструкція

  1. Повідомте податкові органи про прийом на роботу іноземця протягом 10 днів з моменту укладення трудового договору. Якщо ви не поставите до відома податкову службу про те, що на вашому підприємстві трудиться іноземний громадянин, то на вас буде накладено великий штраф, а діяльність компанії може бути припинена.
  2. Зверніться в ФМС і оформите дозволу на залучення до роботи іноземних громадян, якщо вони прибули на вашу запрошення. Суми, сплачені вами в якості держмита, можуть бути одноразово списані у ваші витрати, тобто податкові відрахування по ним не передбачаються. Те ж стосується і коштів, витрачених вами на переїзд і облаштування іноземного громадянина. Але для цілей оподаткування ви будете зобов’язані це врахувати.
  3. Якщо ви уклали договір з іноземцем на строк не менше 6-ти місяців або ж безстроковий, ви будете зобов’язані звернутися у відділення ПФР і оформити виплату страхових внесків. Щодо іноземців, що проживають в РФ тимчасово або постійно, спочатку нараховується ЕСН в розмірі 20%, а потім сума податків зменшується на розмір сплачених внесків — до 14%. Якщо ж договір укладено на термін менше 6-ти місяців, то внески в ПФР вам сплачувати не потрібно.
  4. Зверніться в страхову компанію і оформите медичні поліси для всіх іноземних громадян, задіяних на вашому підприємстві, незалежно від того, на який термін ви з ними уклали договір.
  5. Якщо іноземний громадянин є податковим резидентом РФ, то вкажіть у декларації 2-ПДФО ставку податку на доходи в 13%, якщо не є — то 30%. Проте співробітники, які приїхали на роботу з держав, з якими у Росії є чинні угоди про оподаткування, можуть скористатися пільговими ставками відповідно до цих міжнародних договорів.
  6. Якщо іноземний працівник зацікавлений в підтвердженні статусу резидента, то він повинен представити вам документи, що доводять факт його перебування на території РФ до моменту укладення трудового договору. Такий статус йому може бути присвоєно за умови, що протягом податкового періоду термін його перебування в Росії склав 183 дня і більше.