Як виїхати за кордон на роботу


 

Робота за кордоном для багатьох росіян — шанс поліпшити своє матеріальне становище і отримати унікальний професійний досвід. Знайти таку роботу складніше, ніж удома, однак за певних умов цілком реально. Але сам процес працевлаштування буде сильно затягнутий в часі через необхідність для вашого роботодавця оформити дозвіл на роботу, а для вас — візу відповідного типу на підставі цього документа.


Вам знадобиться

— знання мови країни, в яку ви збираєтеся;
- Професія, затребувана на зарубіжному ринку праці;
- Дозвіл на роботу в конкретній країні;
- Робоча віза;
- Закордонний паспорт.

Інструкція

  1. Починати процес доведеться з пошуку закордонного роботодавця. Технологія цього процесу в цілому та ж, що при пошуку роботи вдома: моніторинг ринку праці цікавить країни, вивчення вакансій і розсилка резюме на ті з них, що зацікавили. Варто подумати і подальшому спілкуванні з роботодавцем. Далеко не кожен буде готовий оплатити вам поїздку на співбесіду і навіть міжнародні дзвінки. Так що варто подумати як мінімум про варіант Skype-in: за невелику плату вам надається номер для вхідних дзвінків в цікавій країні, і ви отримуєте можливість відповідати на них через Skype. Не виключені і варіанти, при яких ви пройдете співбесіду в країні перебування, але вони застосовні далеко не до всіх випадків.
  2. У більшості випадків іноземець може працювати за наймом тільки при наявності дозволу на це. Оформляти його повинен роботодавець, якому доведеться довести бюрократам власної держави, що іншим варіантом, окрім як найняти вас, він не має. Так що будьте готові на першу вимогу надати всі документи, що підтверджують вашу кваліфікацію: дипломи, професійні сертифікати, рекомендації. Всі ці документи, якщо вони російською, потрібно буде офіційно перевести на мову країни перебування роботодавця (список рекомендованих перекладачів часто можна знайти на сайті її консульства або отримати там за запитом). Витрати на переклад і пересилання документів, швидше за все, ляжуть на вас.
  3. Як тільки дозвіл на роботу буде готово, вам належить наступний крок — звернення до консульства для отримання робочої візи. Набір вимог до документів у кожної країни свій. В деяких випадках може знадобитися медичне обстеження. Деякі країни цікавить підтвердження проживання хоча б у перший час і / або наявність у вас засобів до існування для першої зарплати. Якщо роботодавець не надає вам житло, вирішувати квартирне питання доведеться з дому (на практиці може бути досить бронювання готелю або хостелу на тиждень).
    В цілому консульські збори зазвичай вище, ніж при оформленні короткострокових віз, а терміни розгляду документів довше.
    Коли віза буде готова, можете брати квиток.

Зверніть увагу

Деякі агентства з працевлаштування за кордоном пропонують варіант в’їзду в країну по туристичній візі з наступним її переоформленням на робочу. З такими варіантами краще не зв’язуватися.
Робоча віза в переважній більшості випадків оформлюється тільки за межами країни і потрібно навіть в державах, порядок перетину кордонів яких для росіян спрощений при короткострокових поїздках. У країнах, з якими діє безвізовий режим, громадяни РФ також зобов’язані оформляти дозвіл на роботу.
Нелегальна робота в будь-якій країні є як мінімум адміністративним правопорушенням, а в деяких кримінально карна. Крім того, нелегал повністю залежить від свого роботодавця і майже не має можливостей відстояти свої права в спірних ситуаціях.