Як вінчатися в церкві

Як вінчатися в церкві

У православній традиції родина здавна іменується Малої Церквою. Союз чоловіка і жінки, в основу якого покладено духовну основу, благословенний Господом: «Плодіться і розмножуйтеся, і наповнюйте землю, і володійте нею». Таїнство шлюбу полягає у вчиненні заручення і вінчання. У церкві немає відмови у цієї благодаті, навіть якщо у подружжя — багаторічний невінчаний шлюб.

Вам знадобиться

Натільні хрестики — для обох подружжя
Вінчальні свічки — 2 свічки
Вінчальні ікони — Спасителя і Божої Матері
Ошатне білий рушник (плат)
Хусточки для свічок (для стікає воску)
Вінчальні кільця (золоті або срібні)

Інструкція

  1. Вінчання — свято. До цього торжества треба підготуватися. Узгодьте заздалегідь місце і час здійснення Таїнства (у багатьох церквах є попередній запис). Не забудьте взяти з собою свідоцтво про шлюб (реєстрація шлюбу в РАГСі завжди повинна випереджати вінчання). Початок подружнього життя молодят знаменується спільним причастям (виконуються піст, молитва, взаємне прощення). Перед днем ​​причастя обов’язково відвідування вечірньої служби. У день весілля молоді повинні прийти в храм раніше. Головний убір для нареченої обов’язковий (хустка або фата). Прикрас і косметики повинно бути по мінімуму (краще — взагалі без них). Обручки заздалегідь віддаються вінчає священика: він освячує їх, покладаючи на престол.
  2. Перед заручинами (по закінченні літургії) наречені стоять лицем до вівтаря: наречена — зліва, наречений — справа. Священик благословляє молодих і вручає їм по свічці — символу радісної зустрічі двох люблячих людей. Він же вводить їх в середину храму, і, роблячи хрест над головою, по черзі надіває кільця — спочатку нареченому, потім — нареченій. Тричі при цьому промовляються знамениті: «Обручається раб (раба) Божий (Божа) — ім’я — рабі (рабу) Божої (Божого) — ім’я».

    При заручини прийнято обмінятися кільцями тричі і встати на плат, розстелений на підлозі — символ єдності і чистоти подружнього життя. Тут, перед аналоєм, наречені підтверджують свою добру волю і тверде рішення укласти шлюбний союз.
  3. Взявши вінець, священик хрестить їм нареченого і дає йому цілувати образ Ісуса Христа на вінці: «Вінчається раб Божий (ім’я) рабі Божієй (ім’я) в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа».

    Так само благословляється наречена (вона цілує образ Пресвятої Богородиці, що прикрашає її вінець): «Вінчається раба Божого (ім’я) рабу Божому (ім’я) в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа».

    Вінці — символи чоловіка і дружини як царя і цариці. Вони ж символізують Вінці Царства Божого, тобто Життя вічне. Тримають вінці над головами молодих свідки (вони повинні бути хрещеними).
  4. Після читання фрагментів Євангелія, послань Святих Апостолів наречені п’ють вино з однієї чаші і, ведені за руки священиком, роблять три кола навколо аналоя. Після закінчення ходи вінці знімаються, наречені цілуються і підходять до царських врат — центральним дверей, що ведуть до вівтаря. Наречений цілує ікону Спасителя, а наречена — образ Божої Матері. Помінявшись місцями, наречені прикладаються до ікон ще раз.

    Проголошення многоліття нареченим, привітання завершують торжество.

Зверніть увагу

Пам’ятайте: церквою четвертий і п’ятий шлюби не допускаються. Чи не вінчається шлюб, якщо один з наречених фактично вже одружений (заміжня). Якщо батьки не благословили на вінчання — це сумно. Однак якщо наречена і наречений — повнолітні, їх може благословити священик (краще — духівник хоча б одного з подружжя).

Корисні поради

Обряд вінчання не здійснюється протягом усього року — по вівторках, четвергах і суботах, під час багатоденних постів, в строгий пост заради Усікновення глави Іоанна Хрестителя і Воздвиження Хреста Господнього — 10, 11, 26 і 21 вересня, під час Сирною седмиці (масниці) , на Світлій (Великодньої) Седмиці, у період від Різдва Христового (7 січня) до Водохреща (19 січня), напередодні дванадесятих свят, напередодні престольних храмових днів (свої — у кожному храмі). Бувають винятки з правил, на що благословення дає правлячий архієрей.