Як виїхати до Бельгії

Як виїхати до Бельгії

Бельгія входить до Євросоюзу і розташована в Західній Європі, на східному узбережжі Північного моря. Це невелике, але дуже красиву державу з розвиненою економікою і високим рівнем життя. У столиці Бельгії знаходяться штаб-квартири НАТО та ЄС.

Вам знадобиться

- Закордонний паспорт з діючою Шенгенською візою;
- Проїзні квитки;
- Дозвіл на роботу;
- Відкриття фірми;
- Купівля бізнесу;
- Отримання статусу біженця.

Інструкція

  1. Якщо ви вирішили відвідати Бельгію з метою відпочинку або огляду визначних пам’яток, вам знадобиться закордонний паспорт з діючою шенгенською візою, проїзні квитки (туди — назад), бронь готелю або запрошення, а також медичний страховий поліс з покриттям від 30000 євро і діє на всій території Шенгенської угоди .
  2. Якщо ж ви маєте намір іммігрувати в цю країну, насамперед вам потрібно вибрати найбільш оптимальний варіант переїзду.
  3. Бельгія є привабливою країною для іммігрантів з двох причин. По-перше, мінімальна зарплата в країні становить від 1500 євро. По-друге, внаслідок того, що в країні знаходяться резиденції найбільших міжнародних організацій, влада Бельгії більш лояльно ставляться до біженців, ніж влада інших європейських країн. Але це зовсім не означає, що все просто. Для того щоб легально влаштуватися в країні, потрібно докласти чимало зусиль.
  4. Громадянам РФ, які бажають влаштуватися на роботу, необхідно отримати дозвіл в Міністерстві Праці. Для цього вам потрібно буде переконати чиновників у тому, що ви є настільки висококваліфікованим фахівцем, що без ваших знань роботодавцеві не обійтися. У країні існують три типи дозволів на роботу — А, В і С. Дозвіл категорії А має необмежений термін дії, дозволяє влаштовуватися до будь-якого роботодавця і при необхідності міняти місце роботи. Дозвіл типу В необхідно щорічно продовжувати і з цим документом можна працювати тільки в конкретній організації. Якщо ви вирішите поміняти роботу, ви позбудетеся дозволу. Категорія С дозволяє вам працювати в декількох місцях одночасно.
  5. Якщо ви маєте конкретну професію (фотограф, лікар, юрист і т.д.) і бажаєте працювати на себе, замість дозволу на роботу вам потрібно буде отримати професійну карту. Її видають у Міністерстві малих і середніх підприємств, термін її дії становить 5 років і вона дає вам право займатися тільки заявленим видом діяльності.
  6. Легалізуватися в Бельгії можна, відкривши свій бізнес. Бізнес-імміграція полягає в реєстрації компанії на території країни. Для цього вам потрібно буде поїхати в Бельгію, підписати статутні документи і відкрити рахунок у банку. Однак керуючим фірмою повинен бути громадянин ЄС. Він укладе з вами контракт, випише зарплату не менше 28000 євро в рік, і цей контракт стане підставою для видачі спеціального візи категорії D. Після того, як ви в’їдете в країну з цією візою, ви зможете претендувати на вид на проживання на один рік. Крім інших привілеїв, вид на проживання дає право безкоштовно навчати дітей у школі. Вам потрібно буде ще два роки продовжувати вид на проживання, після чого ви зможете подати документи на громадянство.
  7. Є ще один спосіб отримання ВНЖ. Він має на увазі реєстрацію акціонерного товариства і купівлю готового бізнесу. Купивши автомийку, кафе, ресторан і т.д., ви зможете отримати посвідку на проживання. І точно так само, як і в попередньому варіанті, претендувати через три роки на громадянство.
  8. Останнім і найбільш популярним видом імміграції до Бельгії є звернення за політичним притулком. Для цього вам потрібно буде звернутися до Бюро у справах іноземців. Якщо ви не володієте іноземною мовою, вам нададуть перекладача. Бажано мати з собою документи, які підтверджують, що вас гнобили у вашій країні. Кілька місяців ви будете на державному забезпеченні, потім вас викличуть на остаточне інтерв’ю. Від нього залежатиме ваше майбутнє. Вам або присвоять статус біженця, або відмовлять і видадуть документ, що зобов’язує покинути країну протягом 5 днів. Протягом 3 днів ви зможете подати документи на строкову апеляцію до Генеральної комісію. Якщо й у цьому випадку вас спіткає невдача, можна буде звертатися до Державної Ради. Якщо там виявлять порушення, то ваша справа попрямує на перегляд, а це, як правило, завжди має позитивний результат. Якщо ви зумієте переконати чиновників у тому, що на батьківщині вам загрожує небезпека, вам видадуть статус біженця та посвідку на проживання. Через п’ять років ви зможете звернутися за громадянством.