Як виїхати на ПМП до Чехії

Як виїхати на ПМП до Чехії

Чехія — досить привабливий варіант еміграції в Європу. На відміну від інших країн стати постійним жителем Чехії нескладно: досить прожити в ній п’ять років, маючи дозвіл на проживання і за цей час вивчити чеську мову.

Інструкція

  1. Чехія іноді сприймається росіянами як якийсь бар’єр між Росією і Європою. У Чехії все не зовсім так, як у нас, але й не зовсім там, як «на Заході». Еміграція в Чехію — це зміни в житті без стресу, пов’язаного з необхідністю сприймати зовсім чужу культуру. Легкість еміграції до Чехії теж говорить на користь цієї країни: для отримання постійного місця проживання в Чехії достатньо прожити в ній п’ять років, маючи дозвіл на проживання.
  2. Найпростіший спосіб отримати посвідку на проживання в Чехії — бути директором компанії, зареєстрованої в Чехії, тобто просто мати бізнес. Тоді переїхати до Чехії зможете і ви, і ваші неповнолітні діти, і чоловік або дружина. Для отримання посвідки на проживання буде потрібно зібрати наступні документи:

    1. документ, що підтверджує наявність у вас місця проживання в Чехії — наприклад, договір оренди будинку і т.д.

    2. медична страховка (краще чеська).

    3. довідка про відсутність судимості.

    4. виписка з банківського рахунку.

    5. три фотографії 3,5 см на 4,5 см.

    6. заповнена анкета (скачати її можна тут: http://www.mzv.cz/).

    7. документи вашої чеської фірми — для підтвердження її наявності.

    8. закордонний паспорт.

    9. копія банківської карти.

    З зазначеним вище пакетом документів необхідно прийти на співбесіду в посольство або консульство Чехії за місцем проживання. Протягом 2-3 місяців приймається рішення про видачу посвідки на проживання.
  3. Вид на проживання спочатку видається лише на 6 місяців. Тому його необхідно продовжити, що робиться тільки на території Чехії. Подати документи на продовження дозволу на проживання потрібно не пізніше, ніж за 14 днів до дня закінчення дії посвідки на проживання. Перше і всі наступні продовження посвідки на проживання робляться на термін у два роки. Продовження дозволу на проживання займає, як правило, 1-2 місяці.
  4. Після п’ять років проживання в Чехії необхідно подати прохання на отримання постійного місця проживання. Варто пам’ятати, що для отримання постійного місця проживання не можна не бути в Чехії більше 10 місяців за п’ять років або більше півроку безперервно. Також для отримання постійного місця проживання буде потрібно здати іспит з чеської мови. Постійне місце проживання в Чехії можна отримати на десятирічний термін.