Як виїхати на ПМП в Норвегію

Як виїхати на ПМП в Норвегію

Норвегія є для росіян однією з найпривабливіших країн для імміграції, завдяки своїй стабільної економічної та політичної обстановці, великим соціальним програмам і надзвичайно високій якості життя. Проте жорстка імміграційна політика Норвегії робить для наших співвітчизників отримання виду на проживання в ній практично неможливим. І все ж люди їдуть до Норвегії постійно. Які ж існують можливості легально переїхати в цю країну?

Інструкція

  1. За норвезьким законодавством дозвіл на постійне проживання може бути видано іноземцю в кількох випадках:

    - При возз’єднання з сім’єю (наявність батьків-норвежців або шлюб з громадянином Норвегії);

    - Культурний обмін, в тому числі навчання;

    - Отримання дозволу на роботу і запрошення від роботодавця;

    - Надання політичного притулку.

    Оскільки наявність батьків-норвежців і політичний притулок — варіанти досить рідкісні і складні, більшості охочих доводиться шукати інші варіанти для переїзду.
  2. Найбільш простим і зручним способом отримати посвідку на проживання в Норвегії є студентське навчання. Для цього необхідно вступити на денне відділення будь-якого визнаного державою університету, інституту, технікуму, гімназії, школи мистецтв або вищої школи народної освіти. При цьому потрібно мати можливість фінансувати своє навчання протягом усього терміну і мати житло на період навчання. У цьому випадку після закінчення навчання можна подати прохання про отримання права на роботу.
  3. Отримати посвідку на проживання в якості працівника значно важче. Для цього або потрібно мати запрошення від конкретного роботодавця, готового взяти вас на роботу і платити достатню для проживання зарплату, або довести свою цінність як унікального фахівця або працівника, який виконує особливо складну або важку роботу. Для нефахівців найбільш підходять варіанти сезонної сільськогосподарської роботи або брудного і важкої праці, яким корінні норвежці займатися не хочуть.
  4. Щоб переїхати в Норвегію на ПМЖ в результаті шлюбу з норвежцем необхідно мати шлюбного партнера, готового вислати запрошення та надати документи про свою згоду вступити в шлюб, який має певною сумою річного доходу. Для укладення фіктивного шлюбу крім потенційного партнера знадобиться також солідна сума грошей у розмірі приблизно 10-15 тисяч доларів. Крім того, імміграційна служба вимагатиме доказів реальності відносин.
  5. Важливо враховувати, що для того щоб уникнути проблем з міграційної служби, дозвіл на роботу і проживання необхідно отримати ще до в’їзду до Норвегії. Перебувати в країні без цих важливих документів більше трьох місяців можна тільки політичним біженцям протягом розгляду їх заяви. Подавати прохання про надання виду на проживання в посольство Норвегії слід як мінімум за два місяці до планованого від’їзду, оскільки воно буде розглянуто спочатку в посольстві, а потім передано до державного департамент міграційної служби.