Як виїхати в Швецію

Як виїхати в Швецію

Швеція — одна з найбільш розвинених і благополучних країн світу. Не дивно, що деякі з нас замислюється про переїзд саме в Швеції. Але зробити це росіянину нелегко. Основних способів виїхати до Швеції три: возз’єднання з сім’єю, навчання у вузі і робота.

Інструкція

  1. Найпростіший (і недоступний для більшості людей з об’єктивних причин) спосіб виїхати до Швеції — возз’єднання з родиною. Якщо ви замужем за шведом або одружені на шведці, якщо у вас є близькі родичі в Швеції, то ви маєте право отримати посвідку на проживання в Швеції. Слід пам’ятати, що під близькими родичами розуміються батько, мати або діти. Виїхати до Швеції до двоюрідного брата, приміром, не вийде. Спорідненість треба підтвердити документально. Чоловік (а) шведа (шведки) отримує вид на проживання після двох років шлюбних відносин. Возз’єднання з сім’єю — єдиний на сьогоднішній день спосіб отримати постійне місце проживання в Швеції.
  2. До Швеції можна виїхати вчитися. Для цього слід подати заявку на навчання за магістерською програмою в одному зі шведських вузів на сайті https://www.studera.nu/studera/1374.html. Кожен бажаючий має право відібрати чотири навчальних програми та подати на них заявки. Конкурс на місця у вузах є загальним. Після подачі заявки до ВНЗ потрібно вислати диплом і сертифікат про володіння англійською мовою (TOEFL або IELTS). Слід пам’ятати, що магістерська програма повинна відповідати або хоча б перегукуватися зі спеціальністю за програмою для бакалаврів. Тобто тим, хто став у Росії бакалавром права, навряд чи вдасться потрапити до магістратури за програмою «дизайн приміщень».
  3. Прийнятим в шведський вуз студентам необхідно отримати візу, для чого, крім основного списку документів, який знаходиться за посиланням http://www.swedenvisa.ru/documents.htm, потрібно надати лист з шведського вузу про прийняття в цей вуз і докази фінансування їх поїздки (всього перебування).
  4. Висококваліфікований фахівець може виїхати до Швеції на роботу. Для цього необхідно спочатку знайти роботу у Швеції, що можна зробити через сайти і спеціалізовані кадрові агентства. У Швеції, як і в будь-якій країні Євросоюзу, іноземців на роботу приймають, але не дуже охоче, оскільки вистачає своїх фахівців. Для роботи в Швеції знадобляться віза, дозвіл на роботу і посвідку на проживання, якщо ви будете працювати більше 3 місяців. дозвіл на роботу можна отримати тільки після того, як ваш шведський роботодавець офіційно погодився вас прийняти. Шведська роботодавець повинен спочатку запитати на біржі праці довідку про можливість видачі дозволу на роботу іноземцю та, якщо рішення буде позитивним, вислати її. З нею можна йти в посольство (консульство) Швеції і подавати заявку на отримання дозволу на роботу. Одночасно з цим буде розглядатися питання про видачу посвідки на проживання. Після отримання цих документів необхідно буде отримати візу зі статусом «В». Тільки після дотримання всіх цих формальностей можна легально виїхати до Швеції працювати.
  5. Для студентів (особливо для дівчат) є можливість виїхати до Швеції за програмою Au-Pair. Ця програма передбачає проживання в сім’ї з дитиною, про яку необхідно піклуватися. Ви дбаєте про дитину, отримуючи від сім’ї гроші на кишенькові витрати, в сім’ї ж ви харчуєтеся. У вільний час можна вчити шведську мову і підробляти, а пізніше, після закінчення програми, спробувати влаштуватися на повноцінну роботу.