Як виїхати жити в Норвегію

Як виїхати жити в Норвегію

Згідно з даними доповіді, опублікованого ООН в листопаді 2010 року, Норвегія є найкращою країною для проживання. Середня тривалість життя її громадян складає 81 рік, а середньорічний дохід — 58 тисяч доларів. Крім того, Норвегія — одна з найбільш розвинених і благополучних країн світу, відрізняється низьким рівнем злочинності. Існує кілька способів виїхати в країну на постійне місце проживання, або прожити в ній впродовж декількох років.

Інструкція

  1. Робоча віза.

    Для її отримання вам необхідно буде спочатку знайти роботу: розішліть своє резюме безпосередньо в норвезькі компанії та фірми. Для отримання роботи необхідно вільно володіти англійською мовою. Тим, хто живе в країнах Євросоюзу, віза для в’їзду до Норвегії не потрібно. Вони можуть шукати роботу на місці, в перші 3 місяці дозволу на роботу та виду на проживання не потрібно, в подальшому для їх отримання необхідно подати заяви в поліцію.

    Потрібну наклейку в паспорт без особливих проблем ви отримаєте, якщо у вас вже є робочий контракт і договір про винаймання житла. Резиденти Євросоюзу в пошуках роботи мають право перебувати в Норвегії 6 місяців, і, якщо вони зареєстровані в місцевій поліції як шукачів роботи, для продовження терміну перебування в країні ще на 6 місяців, їм необхідно виїхати з країни і повернутися назад.
  2. Заміжжя.

    Проживіть у шлюбі з норвежцем протягом трьох років, і після закінчення ще 6 місяців подавайте документи на громадянство. Отримавши його, багато жінок розлучаються зі своїми чоловіками. Шлюб з громадянином Норвегії дає право на навчання на безкоштовних мовних курсах. Для отримання громадянства необхідно пройти навчання протягом 300 годин.

    Якщо пара розлучилася до отримання жінкою громадянства, але в шлюбі народилася дитина, то, незважаючи на розлучення, жінка залишається в країні і отримує допомогу від соціальних служб, які забезпечують її житлом і виплачують допомогу. Якщо дітей у шлюбі не було, після роздільного проживання протягом одного року, що передує розлучення, жінка має залишити Норвегію.

    Для отримання громадянства можна укласти шлюб не тільки з норвежцем, а й з будь-яким іншим чоловіком, які проживають в країні, за умови, що у нього є власне житло або контракт на його оренду і дохід, що становить не менше 217 000 норвезьких крон на рік.
  3. Програма AU-PAIR.

    Цей варіант дає можливість проживати в Норвегії протягом року в якості помічника по господарству або няні для дітей. Сім’я надає безкоштовне харчування і оплачує мовні курси. Понаднормова робота оплачується додатково, всі нюанси обговорюються в контракті заздалегідь.
  4. Освіта в Норвегії.

    Для отримання візи подайте документи в норвезьку школу або інститут і дочекайтеся позитивного рішення. Студентська віза, що дає право жити і вчитися в Норвегії протягом року, може бути отримана, якщо навчання триватиме більше 3 місяців. Якщо вчитися необхідно протягом кількох років, щороку подовжуйте візу. Для отримання посвідки на проживання надайте документи, що підтверджують факт вашого зарахування в норвезьке навчальний заклад та наявність 80000 норвезьких крон на рахунку в банку.