Як визначити масу азоту

Як визначити масу азоту

Азот — це елемент з атомним номером 7 в періодичній системі хімічних елементів, яка була відкрита Д. І. Менделєєвим. Позначається азот символом N і має формулу N2. У нормальних умовах азот — це двоатомний газ, не має кольору, запаху і смаку. Саме з цього елемента на три чверті складається наша земна атмосфера.

Інструкція

  1. На сьогоднішній день азот широко застосовується в різного роду виробництві. Так, сполуки, що містять цей елемент, використовуються при створенні барвників, вибухових речовин, медикаментів і іншої хімічної індустрії.
  2. Газоподібний азот володіє відмінними властивостями, які перешкоджають гниттю, розкладанню, окислення матеріалів. Його використовують для продувки різних трубопроводів, для заповнення камер шин автомобілів і літальних апаратів. Крім цього азот застосовується для виготовлення аміаку, спеціальних азотних добрив, в коксовому виробництві і т.д.
  3. Як знайти масу азоту знають, звичайно ж, тільки фахівці хіміки та фізики, а формули, наведені трохи нижче, дозволять відняти і дізнатися масу цієї речовини навіть самим недосвідченим учням або студентам.
  4. Отже, відомо, що молекула азоту має формулу N2, атомна маса або так звана молярна маса дорівнює 14,00674 а. е. м. (г / моль), а, отже, малярська маса молекули азоту буде дорівнювати 14,00674 × 2 = 28,01348, округлите та отримайте 28.
  5. Якщо необхідно визначити масу молекули азоту в кілограмах, то це можна зробити наступним способом: 28 × 1 а. е. м. = 28 × 1,6605402 (10) × 10 — 27 кг = 46,5 × 10-27 кг = 438.

    Визначення маси азоту дозволить надалі без праці вираховувати формули, що містять масу молекули азоту, а так само знаходити необхідні компоненти, які, наприклад, в хімічній або фізичній завданню невідомі.

Зверніть увагу

У промисловості азот використовують головним чином для отримання аміаку, а також застосовують для забезпечення інертного середовища в різних хімічних процесах, часто на металургійних виробництвах при перекачуванні горючих рідин. Рідкий азот широко використовують як холодоагент, завдяки «заморожуючим» властивостям його активно застосовують у медицині, особливо в косметології.