Як влаштувати іноземця на роботу

Як влаштувати іноземця на роботу

Приймаючи на роботу іноземця, роботодавець стикається з необхідністю оформлення трудових відносин з громадянином іншої країни. Нюансів в такій ситуації багато, про це зараз і піде мова.

Інструкція

  1. Перш за все, і роботодавцю, і іноземцю необхідно мати документ, дозволяються першим наймати іноземну робочу силу, а другому — працювати в чужій державі. Якщо такого дозволу немає, то обох учасників трудового договору чекають штрафні санкції. Однак при цьому враховується статус іноземного громадянина.
  2. Іноземний громадянин за статусом може бути:

    - Тимчасово перебувають: немає ні дозволу на проживання, ні дозволу на тимчасове проживання в Росії;

    - Тимчасово проживають: є офіційний дозвіл на проживання в нашій країні;

    - Постійно проживають: є вид на проживання, що дає право на постійне проживання в Росії.
  3. Відповідно, якщо на роботу приймається іноземець зі статусом постійно проживає, то спеціального дозволу не потрібно. У цьому випадку на іноземного громадянина поширюються російські закони про працевлаштування.
  4. Якщо ж в організацію прийнятий на роботу іноземець зі статусом тимчасово проживаючого, то самої організації ніяких додаткових дій робити не потрібно. А ось іноземний громадянин повинен отримати дозвіл на роботу.
  5. Якщо на роботу влаштовується іноземець зі статусом тимчасово перебуває, то дозвіл на працевлаштування мають отримати і організація, і сам іноземець. Якщо громадянин прибув з візової країни, йому необхідно звернутися в УФМС Росії та отримати міграційну карту, в якій вказані відомості про громадянина і термін перебування. Ця карта дає право на тимчасове проживання.
  6. Іноземцю необхідно надати наступні документи: висновок про доцільність використання іноземної робочої сили; дозвіл на залучення іноземного громадянина (видає Федеральна Міграційна Служба в обмеженій кількості, в межах встановленої квоти); довідку про стан здоров’я, в деяких випадках — мовний сертифікат.

Зверніть увагу

Пам’ятайте, що іноземець, тимчасово прибув з безвізової країни, зобов’язаний покинути Росію через 90 діб.