Як влаштуватися на роботу іноземному громадянину

Як влаштуватися на роботу іноземному громадянину

Останнім часом роботодавці нерідко користуються послугами не тільки російських громадян, а й іноземців. Щоб отримати роботу в Росії, необхідно оформити ряд документів. Цей процес часто затягується, тому наберіться терпіння.

Інструкція

  1. Оформіть закордонний паспорт у своїй країні. Не забудьте зробити його і на дітей до чотирнадцяти років, які можуть поїхати з вами.
  2. Заздалегідь зніміть копії з усіх наявних документів. Зробіть кольорове фото на матовому папері розміром 3×4 в кількості двох штук.
  3. Замовте переклад всіх документів на російську мову. Цю процедуру можна зробити і в Росії, де існує ряд переводцентров. Завірте переклад у нотаріуса.
  4. Ваш роботодавець повинен мати на руках два висновки з обгрунтуванням необхідності прийняття на роботу іноземців, погоджених з Міністерством праці та соціального розвитку.
  5. Увійдіть за місцем перебування через поштове відділення, де вам видадуть анкету для заповнення. Для цього необхідно мати при собі два паспорти (ваш і господаря квартири) і міграційну карту, що видається при перетині кордону. Здайте анкету в присутності господаря житла, у якого реєструєтеся. Співробітник пошти поверне вам корінець анкети з печаткою, що документи прийняті. З цього моменту ви будете проживати в Росії легально.
  6. Укладіть договір з роботодавцем. Уважно прочитайте його перед підписанням. Якщо вас щось не влаштувало, попросіть змінити цей пункт договору.
  7. Протягом десяти днів зверніться до територіального управління Федеральної міграційної служби: надайте заяву, міграційну карту з відміткою про перетин кордону, квитанцію про сплату держмита (одна тисяча рублів) і паспорт з перекладом, який завірений у нотаріуса. Обов’язково залиште номер свого телефону, щоб вам змогли зателефонувати в разі потреби.
  8. Протягом тридцяти днів пройдіть медичне обстеження. Природно, за цю процедуру доведеться заплатити, тому що медичне обслуговування безкоштовно тільки для громадян Російської Федерації.
  9. Уявіть медичні довідки російською мовою у Федеральну міграційну службу, що підтверджують відсутність у вас небезпечних захворювань (туберкульоз, сифіліс, лепра, хламідійна лімфогранульома, шанкроїд), а також довідку з наркологічного диспансеру.
  10. Отримайте дозвіл на роботу в Російській Федерації і почніть свою трудову діяльність.

Корисні поради

Процедура оформлення дуже часто залежить від наявності міжнародних договорів з вашою державою і їх дотримання обома сторонами. Якщо договору немає, то отримати дозвіл складніше.