Як вступити до німецького вузу

Як вступити до німецького вузу

Ліричний герой відомої пісні нарікав на те, що йому, мученику науки, належить вчитися у французькій стороні, на чужій планеті. Сучасні студенти не так вередливі і охоче їдуть вчитися за кордон. Багатьох приваблюють німецькі ВНЗ: освіта тут безкоштовно навіть для іноземців, а академічна свобода навчання дає можливість підробляти. До того ж, університети та інститути Німеччини, яких більше 300, славляться своїми класичними традиціями викладання.

Інструкція

  1. Отже, маючи на меті неодмінно вступити до німецького ВНЗ, перш за все, виберіть навчальний курс або спеціальність, яку і будете осягати після зарахування. Врахуйте, що в Німеччині можна вивчати все, в прямому сенсі слова. Однак пам’ятайте, що на деякі спеціальності іноземців приймають з великим небажанням, тому що ці факультети зазвичай популярні і серед самих німців. Це факультети, які вивчають медицину, фармацевтику, стоматологію, юриспруденцію, архітектуру, психологію і біологію.
  2. Зарахування до німецького ВНЗ можливе тільки за результатами тесту на знання німецької мови. Сертифікати DaF, DSH, KDS, GDS можна отримати й безпосередньо при обраному університеті, і в Росії, наприклад, в Інституті ім.Гете в Москві. До тестів варто готуватися заздалегідь, поставтеся до них з усією серйозністю. На щастя, при більшості ВНЗ в Німеччині є безкоштовні або недорогі курси німецької мови, де можна підтягнути знання і потренувати мова.
  3. Виберіть університет або інститут. Бажано подавати документи відразу в кілька навчальних закладів, 5 або навіть 10. Попередньо дізнайтесь строки прийому документів, але звичайно навчання починається двічі на рік — восени та навесні, а подавати документи потрібно за 3-6 місяців до початку навчання.
  4. Обов’язково з’ясуйте, в якому вигляді потрібно подавати документи: чи повинні переклади документів завірятися нотаріально або при посольстві Німеччини в Росії.

    Не варто відправляти документи звичайною поштою, кур’єрська доставка буде надійніше, хоча і дорожче.
  5. Отже, подавши документи і отримавши довгоочікуване запрошення з університету, можна приступати до отримання візи. Негайно запишіться в посольство на подачу документів. Врахуйте, віза видається протягом місяця, іноді довше. Консульський збір не менше 30 євро. Знадобляться наступні документи: запрошення з університету, три анкети на візу, три фотографії 3,5 х4, 5 см, медична страховка, підтвердження фінансової спроможності заявника (виписка з рахунку, що підтверджує наявність не менше 7020 євро). Прожитковий мінімум в Німеччині — 585 євро на місяць.
  6. Залишилася справа за малим — дістатися до Німеччини. В університет потрібно прибути у вказаний в запрошенні день. Запізнення не приймаються ні з яких причин. Майте на увазі, що скористатися житлом навчального закладу можна буде тільки після реєстрації, тому продумайте, де зупинитеся в перші дні.
  7. При собі потрібно мати всі необхідні документи, їх оригінали та завірені переклади, і медичну страховку. Після реєстрації в навчальному закладі оформите страховий поліс і зареєструйтеся у відомстві у справах іноземних громадян.

Зверніть увагу

Студентська віза дає право на роботу, але не більше 180 днів на рік.

Корисні поради

Повний день працювати можна тільки на офіційних канікулах (три місяці на рік). Заробіток становить від 5 до 13 євро на годину.