Як заборонити доступ

Як заборонити доступ

На відміну від файлової системи FAT32, система NTFS пропонує більш просунуті рішення для розподілу прав доступу користувачів до папок і файлів операційної системи.

Інструкція

  1. У файловій системі NTFS (New Technology File System — «файлова система нової технології») безпека ОС забезпечується на рівні файлів. Для цього в кожному фолдера кожного з дисків комп’ютера розміщуються спеціальні списки контролю доступу (ACL — Access Control List). У них перераховані групи користувачів і окремі користувачі, яким доступ до цієї папки в цілому або до конкретних файлів у ній дозволено. Там же перераховані дії, дозволені цим групам або користувачам. Операційна система має режими детального і спрощеного керування списками ACL. Перемикання між режимами здійснюється виставленням позначки «Використовувати простий спільний доступ до файлів» в налаштуваннях ОС.

    Щоб заборонити доступ до файлів який або папки вашого комп’ютера, спочатку в головному меню (кнопка «Пуск»), у розділі «Налаштування» виберіть пункт «Панель управління». У панелі, запустіть «Властивості папки», перейдіть на вкладку «Вид» і відключіть (знявши галочку) опцію «Використовувати простий спільний доступ до файлів». Зафіксуйте зроблене зміна, натиснувши кнопку «ОК».
  2. Тепер відкрийте провідник Windows подвійним клацанням іконки «Мій комп’ютер» або поєднанням клавіш CTRL + E і перейдіть до папки, доступ до якої необхідно закрити.
  3. Папку клацніть правою кнопкою миші і в контекстному меню виберіть пункт «Загальний доступ і безпека». Ця дія відкриє вікно властивостей папки на вкладці «Доступ». Якщо ви хочете заборонити мережевий доступ, то поставте позначку «Скасувати спільний доступ до цієї папки».
  4. На вкладці «Безпека» цього ж вікна властивостей папки перераховані користувачі та групи користувачів. Ви можете в деталях відрегулювати права кожної групи або користувача — від повної заборони доступу до вмісту папки, до абсолютних і ексклюзивних прав на будь-які дії з файлами. Для цього вибирайте у верхньому списку потрібного користувача (або групу), а в нижньому ставте позначки в колонках «Заборонити» або «Дозволити» навпроти відповідного виду дій. Після завершення редагування прав користувачів зафіксуйте зміни натисненням кнопки «OK».