Як знайти власну швидкість

Як знайти власну швидкість

Відповідно до навчальної програми з математики діти повинні навчитися вирішувати завдання на рух ще в початковій школі. Проте завдання такого виду часто викликають в учнів утруднення. Важливо, щоб дитина зрозуміла, що таке власна швидкість, швидкість течії, швидкість за течією та швидкість проти течії. Тільки за цієї умови школяр зможе легко вирішувати завдання на рух.

Вам знадобиться

Калькулятор, ручка

Інструкція

  1. Власна швидкість — це швидкість катера або іншого засобу пересування в нерухомій воді. Позначте її — V прив.

    Вода в річці знаходиться в русі. Значить вона має свою швидкість, яка називається швидкістю течії (V теч.)

    Швидкість катера за течією річки позначте — V по теч., А швидкість проти течії — V пр. теч.
  2. Тепер запам’ятайте формули, необхідні для вирішення завдань на рух:

    V пр. теч .= V прив. — V теч.

    V по теч .= V прив. + V теч.
  3. Отже, виходячи з цих формул, можна зробити наступні висновки.

    Якщо катер рухається проти течії річки, то V прив. = V пр. теч. + V теч.

    Якщо катер рухається за течією, то V прив. = V по теч. — V теч.
  4. Вирішимо кілька завдань на рух по річці.

    Завдання 1. Швидкість катера проти течії річки 12,1 км / ч. Знайдіть власну швидкість катера, знаючи, що швидкість течії річки 2 км / ч.

    Рішення: 12,1 + 2 = 14, 1 (км / ч) — власна швидкість катера.

    Завдання 2. Швидкість катера за течією річки 16,3 км / год, швидкість течії річки 1,9 км / ч. Скільки метрів пройшов би це катер за 1 хв., Якщо перебував в стоячій воді?

    Рішення: 16,3 — 1,9 = 14,4 (км / ч) — власна швидкість катера. Переведемо км / ч в м / хв: 14,4 / 0,06 = 240 (м / хв.). Значить, за 1 хвилину катер пройшов би 240 м.

    Завдання 3. Два катери вирушили одночасно назустріч один одному з двох пунктів. Перший катер рухався за течією річки, а другий — проти течії. Зустрілися вони через три години. За цей час перший катер пройшов 42 км, а другий — 39 км.Найдіте власну швидкість кожного катера, якщо відомо, що швидкість течії річки 2 км / ч.

    Рішення: 1) 42 / 3 = 14 (км / ч) — швидкість руху за течією річки перший катер.

             2) 39 / 3 = 13 (км / ч) — швидкість руху проти течії річки другий катер.

             3) 14 — 2 = 12 (км / ч) — власна швидкість першого катера.

             4) 13 + 2 = 15 (км / ч) — власна швидкість другого катера.

Зверніть увагу

Не забудьте про те, в яких одиницях ви вимірюєте швидкість.

Щоб перевести км / ч в м / с потрібно розділити на 3,6.

Щоб перевести м / с в км / год потрібно помножити на 3,6.

Щоб перевести км / ч в м / хв. потрібно розділити на 0,06.

Щоб перевести м / хв. в км / год треба помножити на 0,06.

Корисні поради

Вирішити завдання на рух допомагає малюнок.