Як зробити апостиль


 

Для повноцінного використання російських документів за кордоном нотаріально завіреного перекладу буває недостатньо. Офіційні інстанції іншої країни при вашому приїзді туди можуть зажадати у вас отримати апостиль на документи. Але як же це зробити?



Вам знадобиться

— паспорт;
- Гроші для оплати послуг нотаріуса.

Інструкція

  1. Дізнатися, чи справді на ваших документах потрібно ставити апостиль. Справа в тому, що така друк — це спрощена форма легалізації документів, і вона прийнята не у всіх країнах. Якщо ж ви збираєтеся переїжджати в яку-небудь країну на постійне місце проживання, проконсультуйтеся в посольстві цієї країни. Зазвичай апостиль потрібно при оформленні громадянства або шлюбу, тобто його потрібно ставити на свідоцтво про народження і, за наявності, про розлучення. також може знадобитися завірення російського диплома. При цьому закордонний паспорт не вимагає ніякої додаткової легалізації.
  2. Вирішіть, як ви хочете оформити апостиль. Саму печатку можна ставити на завірену копію або на оригінал документа. І в тому, і в іншому випадку такий апостиль буде мати юридичну силу.
  3. Зверніться до нотаріуса. Поясніть йому, що ви хочете легалізувати документ за допомогою апостиля. Оплатіть його послуги. Перевірте, що апостиль був зроблений як мінімум на двох мовах, щоб його текст був зрозумілий в країні, куди ви їдете. Текст може бути французькою або англійською мовою.
  4. Після постановки друку ви зможете передати документ сертифікованому перекладачеві для створення перекладу тексту на іноземну мову. При цьому пам’ятайте, що для офіційного статусу перекладений документ повинен містити і переклад апостиля, а згодом бути завірений нотаріусом.
  5. Якщо ви в даний момент знаходитеся не в Росії, то апостиль вам зможуть поставити в російському посольстві в країні перебування. Це може обійтися вам у велику суму грошей, ніж у нотаріуса на Батьківщині, але заощадить час, якщо ви не збираєтеся їхати в Росію найближчим часом. При цьому майте на увазі, що оформлення апостиля може зайняти кілька робочих днів, тому в посольство слід звертатися заздалегідь.