Як зробити подвійне громадянство


 

Якщо строго слідувати букві закону, угоди про подвійне громадянство Росія має тільки з Таджикистаном і Туркменістаном. Однак ніхто не заборонить росіянину мати хоч 10 громадянств додатково, якщо закони відповідних країн не вимагають відмови від громадянства РФ при прийнятті тамтешнього.


Вам знадобиться

— пакет документів, що підтверджують підстави на отримання іншого громадянства;
- Наявний паспорт з перекладом на державну мову відповідної країни і підтвердження легальності перебування там (віза, дозвіл на проживання, вид на проживання, міграційна карта або інший документ);
- Квитанція про оплату послуг міграційного відомства.

Інструкція

  1. Перелік підстав для прийняття громадянства і вимоги до підтвердних їх документам, терміни і порядок розгляду питання, уповноважені на це структури повністю визначаються законодавством та підзаконними актами конкретної країни.
    Найчастіше підставою служить легальне проживання на її території протягом певного терміну (в середньому від 2 до 5 років), можуть бути також інвестування великої суми не нижче визначеної в економіку, належність до титульної нації держави, особливі заслуги перед ним та ін
    В залежності від свого випадку, слід зібрати і належним чином оформити документи, відправити їх, куди слід, і чекати рішення.

  2. Росія при наданні свого громадянства вимагає відмови від наявного. Але тут виникає одне бюрократичний нюанс. В якості підтвердження відмови потрібно надати в ФМС копію нотаріально завіреного відмови від наявного громадянства та поштову квитанцію про його відправку до консульство своєї країни.
    Однак для багатьох держав цей папірець не більше ніж фількіна грамота. І поки людина сама не вийде з громадянства в установленому їх законами порядку, залишається громадянином і цієї країни з усіма правами та обов’язками.
    Але тут все залежить від країни. Наприклад, з України справа йде саме так, а громадянство Узбекистану автоматично втрачається при прийнятті іншого.

  3. Повністю легально стає громадянином двох і більше держав новонароджений, батьки якої мають різні громадянства або хоча б у когось з них їх декілька, якщо закони всіх цих країн допускають автоматичне набуття їх громадянство дитини, хоча б один з батьків якої є їх громадянином.
    У деяких випадках для цього не потрібно додаткових формальностей. В інших доведеться звернутися в дипмісію держави за кордоном або уповноважений орган на її території та пройти процедуру, передбачену законами конкретної країни.

  4. Громадянином США автоматично стає будь-яка дитина, що народилася на території держави, в тому числі в сім’ї іноземців. Але з цієї причини шанси вагітної, особливо на пізньому терміні, отримати американську візу практично нульові.
    Раніше громадянство за правом землі і вид на проживання батькам надавала також Ірландія, сподівалися таким шляхом покращити свою проблемну демографічну ситуацію. Але в 2004 році вона вирішила відмовитися від цього через наплив користувалися такою можливістю закріпитися на острові емігрантів з неблагополучних країн, що живуть потім виключно на допомогу і провідних асоціальний спосіб життя.